1 november 2024

Nieuwsfeiten

"Helft wat media zegt is gelogen, andere helft is onjuist."

De grachtengordel in de stront, letterlijk.

De grachtengordel loopt onder water en stront omdat niemand een loodgieter kan betalen die wel een elektrische bus heeft.

De grachtengordel. Verbod op vervuilende auto’s jaagt kleine ondernemers weg
In Amsterdam mogen vervuilende voertuigen de stad niet meer in. Een dramatisch besluit dat vooral kleine ondernemers hard raakt. Loodgieters, timmermannen, en andere vakmensen met oudere dieselwagens worden gedwongen hun werk neer te leggen. Een elektrische bus als alternatief? Dat is voor de meeste vakmensen financieel onmogelijk. Maar ja, daar heeft de gemeente natuurlijk geen boodschap aan. Vaklui kunnen stikken, als het beleid maar “groen” oogt.

De Grachtengordel
@Khunkorn Laowisit

De grachtengordel in de stront, letterlijk
Het grote probleem laat niet lang op zich wachten. Geen loodgieter die de binnenstad in kan om een verstopping te verhelpen. Dus wat gebeurt er? De grachtengordel loopt onder water en stront omdat niemand een loodgieter kan betalen die wel een elektrische bus heeft. En ook dan, als het water over de kades stroomt en toiletten niet meer doorspoelen, blijft de stad achteroverleunen. Alsof het probleem vanzelf verdwijnt. Spoiler: dat doet het niet.

Elektrische bedrijfswagens: totaal onpraktisch en schandalig duur
Wie elektrisch rijden praktisch vindt, heeft duidelijk geen idee hoe een werkdag eruitziet voor vakmensen. Met een volgeladen elektrische bus rijd je hooguit 100 kilometer. Vergelijk dat eens met een diesel, die makkelijk 800 kilometer haalt. Een loodgieter die aan drie verschillende kanten van de stad moet zijn, komt met een elektrische bus nergens. En de laadtijd? Duur, tijdrovend, en in veel gevallen onmogelijk tijdens een werkdag. Kortom, niet alleen duur, maar ook compleet nutteloos.

Linkse ideologie, nul begrip van de realiteit
Wat misschien nog wel het meest steekt, is dat de mensen die dit beleid bedenken, het zelf niet voelen. De politici en beleidsmakers die met de grootste mond roepen dat het allemaal “noodzakelijk” is, hoeven niet met een bedrijfswagen op pad. Ze hebben geen loodgieter nodig die ze midden in de nacht komt redden. Hun wereld blijft doordraaien, want zij kunnen altijd terugvallen op hun comfortabele elektrische auto’s, die ze toch nooit ver hoeven te gebruiken.

Elektrisch rijden? Succes ermee, als je wc verstopt is
Pas wanneer de grachtengordel letterlijk in de stront loopt, zal de urgentie misschien doordringen. De loodgieters die je normaal zou bellen, komen niet meer, simpelweg omdat hun oude diesel niet meer welkom is in de stad. En nee, die elektrische bus die ze zouden kunnen kopen? Die is er niet. Het geld is er niet. Het probleem stapelt zich alleen maar op, totdat het onomkeerbaar is.

Elektrisch rijden lost helemaal niks op
Dan is er nog het grootste misverstand: elektrisch rijden zou milieuvriendelijker zijn. De realiteit is dat de CO2-voetafdruk van zo’n elektrische bus vaak nog hoger is dan die van een moderne diesel. En het meest ironische? Veel van die zogenaamde “groene” elektrische stroom komt gewoon uit fossiele brandstoffen. Dus nee, we lossen helemaal niets op. We verplaatsen het probleem alleen.

Plant bomen, in plaats van kansloze elektrische regels
In plaats van dit zinloze beleid door te drukken, zouden we veel meer effect bereiken door simpelweg bomen te planten. Bomen verminderen CO2 veel effectiever dan welke elektrische auto dan ook. Maar ja, bomen brengen geen subsidiepotjes met zich mee, hè? Misschien is dat wel de reden dat niemand hier serieus over nadenkt.

Bedrijfswagens voor vakmensen? Die bestaan niet meer
Er is gewoon geen betaalbare, elektrische bedrijfswagen op de markt die een fatsoenlijke aanhanger kan trekken. En de ondernemers die dit toch proberen, zien hun kosten door het dak schieten. Wat moeten ze doen? De stad verlaten, hun vak neerleggen, of het gewoon allemaal laten klappen? Dit beleid haalt de stad uit elkaar.

Detailhandel en bevoorrading in gevaar
Niet alleen de techniek wordt geraakt. Denk ook aan de winkels. Zonder werkende bedrijfswagens kunnen ze niet bevoorraad worden. De binnensteden zullen langzaamaan veranderen in spooksteden, waar ondernemers de handdoek in de ring gooien omdat ze geen voorraad meer kunnen krijgen. Mensen worden de stad uitgejaagd om hun spullen ergens anders te kopen.

Verstikking van de binnensteden door onhaalbaar beleid
De gevolgen van dit beleid reiken verder dan alleen de loodgieter en de detailhandel. Ook straten, trambanen, groenvoorzieningen, en het watermanagement blijven straks achter zonder onderhoud. Wie moet die werkzaamheden nog uitvoeren als er geen voertuigen zijn die in de binnenstad kunnen komen?

Fijnstof: moderne diesels schoner dan elektrische bussen?
Dan nog een interessante vraag: wat veroorzaakt nu eigenlijk meer fijnstof? De moderne Euro6-diesels die steeds schoner worden, of die zware elektrische bussen die veel meer bandenslijtage en remstof veroorzaken? Het antwoord laat zich raden, maar het lijkt erop dat niemand dat écht wil onderzoeken. Groen beleid klinkt immers beter dan de ongemakkelijke waarheid.

De grachtengordel draait nog op fossiele brandstoffen, wat een hypocrisie
En dan het toppunt van ironie: terwijl we ons druk maken over het weren van diesels uit de binnenstad, draait Amsterdam zelf nog voor een groot deel op fossiele brandstoffen. De stad importeert zelfs huisvuil uit Italië om het te verbranden en energie op te wekken. Groen? Niet echt. Dit beleid is niets anders dan schijnvertoning.