Nieuws Barendrecht. Plantaardige oliën zijn niet zo best voor je.

Barendrecht gezond
Plantaardige oliën
Foto: Twitter

Happy nieuws Barendrecht – Opgepast: Plantaardige oliën veroorzaken vermoeidheid, migraine en zelfs dementie aldus welingelichte bronnen. Eet zelf weleens ’n een zakje M&M’s, vandaar dat ik me zo kut voel. Of komt het dat geen mens meer te vertrouwen is?

Nieuws Barendrecht. Plantaardige oliën zijn niet zo best voor je.

De oliën zorgen voor plaquevorming, dat geassocieerd wordt met hersenaandoeningen zoals dementie.

In de 20e eeuw kreeg de wereld te horen dat verzadigde vetten verantwoordelijk waren voor het toenemende aantal hartziektes en dat boter moest worden vervangen door plantaardige olie. Maar olie kan men niet op je hoofd hebben.

Belasten

Dit was een grote vergissing, aldus dr. Catherine Shanahan. Plantaardige oliën zijn volgens haar populair geworden omdat ze veel goedkoper zijn dan bijvoorbeeld olijfolie.

Er zijn vele soorten plantaardige oliën, denk aan koolzaad, palm, maïs, soja, zonnebloem, saffloer, enzovoorts.

Volgens dr. Shanahan belasten deze oliën het lichaam. Ze kunnen ervoor zorgen dat je je moe voelt, dat je last krijgt van migraine en op latere leeftijd kunnen ze zelfs Alzheimer veroorzaken.

Gezonder alternatief

“Plantaardige oliën veroorzaken oxidatieve stress, die het brein beschadigt en resulteert in plaquevorming,” zei ze.

Zelfs als je plantaardige oliën gebruikt, kun je de schadelijke effecten teniet doen door over te stappen op een gezonder alternatief.

Vorig jaar publiceerde de Europese voedselwaakhond EFSA een rapport waarin te lezen viel dat palmolie, een plantaardige olie die onder meer wordt gebruikt voor Nutella, kankerverwekkend is.

Transsexuelen…. Ehhh, bedoel vetten.

“Bedrijven gebruiken deze oliën omdat ze een antibacteriële werking hebben en daardoor een product langer goed houden, maar dat is ook de reden dat ze giftig zijn,” zei dr. Shanahan.

Er zijn intussen veel onderzoeken verschenen waarin plantaardige oliën worden gelinkt aan onder meer hartziektes.

Plantaardige oliën bevatten transvetten, die zeer giftig zijn en geassocieerd worden met hartziektes, kanker, diabetes en obesitas.

Onbewerkte olie

Volgens dr. Shanahan kunnen consumenten plantaardige oliën beter vervangen door olijf-, kokos-, avocado- of pindaolie.

“Als je gaat koken kun je beter kiezen voor oliën met een smaakje, zoals kokos en pinda,” zei ze. “En zorg dat je onbewerkte olie gebruikt.”

Voor je auto maakt het niets uit.

[New York Post, MailOnline]

Meer gezonheidsonzin hier!